Het museum organiseert regelmatig wisseltentoonstellingen. Telkens wordt een ander aspect van scouting in de schijnwerpers geplaatst. Op die manier blijven de museum- en archiefstukken op regelmatige basis toegankelijk voor het publiek.
Met foto’s, objecten en verhalen wordt getracht, niet enkel actuele onderwerpen aan te snijden, maar het ontstaan en de verhalen erachter toe te lichten …
50 Jaar V.O.S.O.G.

Als koeplorganistatie van oud-scouts en oud-gidsenbewegingen, hebben we een sterke visie op het belang van scouting en de rol die het kan spelen in het leven van mensen, ongeacht hun leeftijd. We geloven dat scouting niet alleen een jeugdbeweging is, maar ook een manier van leven die een leven lang meegaat.
Onze visie is om ons als VOSOG vzw of als oud-scout en oud-gids blijvend in te zetten voor een betere samenleving of wereld en daarbij geïnspireerd door de waarden en vaardigheden, lees de basispijlers van scouting (engagement, dienst zelfwerkzaamheid, medebeheer, en ploegwerk), die we hebben geleerd tijdens onze tijd bij de scouts en gidsen. We willen deze waarden en vaardigheden doorgeven aan de volgende generatie en de bredere gemeenschap.

Als oud-scouts en oud-gidsen geloven we in de kracht van samenwerking of ‘verenigen’, inzetten op behoud van scoutstraditie(s) en de onderlinge band tussen oud-leden.
Centraal staat hierbij ”eens scouting, altijd scouting”.
We willen we ons ‘dienstbaar’ inzetten voor projecten die bijdragen aan de maatschappij.
We proberen gericht mensen en organisaties te helpen die het even moeilijk hebben
We willen actief betrokken zijn bij de ontwikkeling of ‘vormen‘ van onze (scouts)gemeenschap door het maken van een platform waar oud-scouts en oud-gidsen elkaar kunnen blijven ontmoeten en ervaringen delen.

Als VOSOG vzw willen we bijkomend zorgen voor een goede ‘dienstverlening’ aan onze lokale werkingen van kernen of stammen. We ondersteunen 90 kernen of stammen of 4000 leden op vlak van organisatie en administratie.
Door deze (in)directe ondersteuning en het netwerk van (oud-)scouts en (oud-)gidsen kunnen we kennis en ervaringen delen en samenwerken aan projecten die van belang zijn voor de toekomst van onze kernen, stammen, scouts- en gidsengroepen en (scouts)gemeenschap.
We willen in 2023, waarin we 50 jaar VOSOG vieren, gebruiken als vertrekpunt van VOSOG 2.0. Dit vertaalt zich in een concreet beleidsplan “Respect voor het verleden, blik op de toekomst.” , met als doel al het goede van het verleden te borgen en tegelijkertijd toekomstgericht te zijn met onze werking.
Het feestjaar loopt nog volop, want 50 jaar VOSOG is en blijft een mijlpaal op een lange tocht. Het scoutsverhaal stopt nooit. Samen met onze partner het Scoutsmuseum willen we via deze tijdelijke tentoonstelling hulde brengen aan de mensen die gedurende 50 jaar onze vereniging hebben gevormd, geleid, ondersteund en gekoesterd. Hun inzet en toewijding hebben de vereniging gemaakt tot wat ze vandaag is.
Laten we samen nog vieren en genieten van deze tentoonstelling. Stilstaan op alles wat was en op alles wat nog komen gaat, met in ons achterhoofd de onverbrekelijke band die ons als oud-scouts en oud-gidsen verenigt en waar we trots op mogen zijn. We herhalen het graag….”eens scouting, altijd scouting!”.
Tekst : Baribal
Foto’s genomen tijdens 50 jaar VOSOG in de Hoge Rielen, Kasterlee
Deze tentoonstelling loopt vanaf 30 juli tot en met 29 oktober 2023 (enkel op zondagen, van 13u tot 17u) en is gratis te bezichtigen.
Scouting in Strips

Verscheidene Belgische striphelden zijn stichtende voorbeelden: jongens die het avontuur niet schuwen en nobele waarden verdedigen als rechtvaardigheid, kameraadschap en hulpvaardigheid.
Heel wat gerenommeerde tekenaars hebben dan ook een scoutsverleden en lieten hun kunnen voor het eerst zien in de ledenblaadjes van de scouts. Kuifje is getekend door Nieuwsgierige Vos, Suske en Wiske door Sluwe Vos, Natasja door Dynamische Struisvogel, Nero door Standvastige Reiger en de Smurfen zijn een uitvinding van Humoristische Ram.

Toch is het Belangeloze Toekan die het felst opging in de ideologie van de scouts. Belangeloze Toekan is de totem van de in Ukkel geboren Michel Tacq (1927-1994).
Onder het pseudoniem Mitacq tekent deze bewonderaar van Hergé in 1953 de eerste avonturen van een groep verkenners. Veulen (de bevlogen leider), Valk (het brein), Kat (de waaghals), Tapir (de levensgenieter) en Vlieg (de verlegen benjamin) vormen samen De Beverpatroelje.
De eerste 21 scenario’s zijn van Jean-Michel Charlier. De laatste 9 zijn het werk van Mitacq zelf.

Kom meer ontdekken over deze en andere scoutsstrips in onze tentoonstelling te Leuven.
Deze tentoonstelling loopt vanaf 23 april tot en met 29 oktober 2023 (enkel op zondagen, van 13u tot 17u) en is gratis te bezichtigen.