Het museum organiseert regelmatig wisseltentoonstellingen. Telkens wordt een ander aspect van scouting in de schijnwerpers geplaatst. Op die manier blijven de museum- en archiefstukken op regelmatige basis toegankelijk voor het publiek.
Met foto’s, objecten en verhalen wordt getracht, niet enkel actuele onderwerpen aan te snijden, maar het ontstaan en de verhalen erachter toe te lichten …
Scouting in Strips

Verscheidene Belgische striphelden zijn stichtende voorbeelden: jongens die het avontuur niet schuwen en nobele waarden verdedigen als rechtvaardigheid, kameraadschap en hulpvaardigheid.
Heel wat gerenommeerde tekenaars hebben dan ook een scoutsverleden en lieten hun kunnen voor het eerst zien in de ledenblaadjes van de scouts. Kuifje is getekend door Nieuwsgierige Vos, Suske en Wiske door Sluwe Vos, Natasja door Dynamische Struisvogel, Nero door Standvastige Reiger en de Smurfen zijn een uitvinding van Humoristische Ram.

Toch is het Belangeloze Toekan die het felst opging in de ideologie van de scouts. Belangeloze Toekan is de totem van de in Ukkel geboren Michel Tacq (1927-1994).
Onder het pseudoniem Mitacq tekent deze bewonderaar van Hergé in 1953 de eerste avonturen van een groep verkenners. Veulen (de bevlogen leider), Valk (het brein), Kat (de waaghals), Tapir (de levensgenieter) en Vlieg (de verlegen benjamin) vormen samen De Beverpatroelje.
De eerste 21 scenario’s zijn van Jean-Michel Charlier. De laatste 9 zijn het werk van Mitacq zelf.

Kom meer ontdekken over deze en andere scoutsstrips in onze tentoonstelling te Leuven.
Deze tentoonstelling loopt vanaf 23 april tot en met 29 oktober 2023 (enkel op zondagen, van 13u tot 17u) en is gratis te bezichtigen.
Geschiedenis van de Orde van Scoutsverdienste in België
Scouting ontstaat in 1907 en ere-scoutsmedailles of onderscheidingen zijn bijna net zo oud als de beweging zelf.

In België ontwikkelden in 1911 de Boy-Scouts of Belgium (BSB) en in 1913 de Baden-Powell Belgian Boy-Scouts (BPBBS) een soortgelijk systeem.
In 1919 gaat het erom in Brussel een comité op te richten van mensen die vrienden zijn van Scouting met als doel een oorlogsmedaille te creëren voor de verkenners die zich hebben onderscheiden in dienst van het vaderland.
In 1922 hebben alle scouts die lid zijn van de Baden-Powell Belgian Boy & Sea Scouts (B.P.B.B.S) recht op de bronzen medaille “For Merit”, mits deelname aan de verdediging ons land tijdens de Duitse bezetting in 1914.
In 1928, schorten de twee Belgische Scoutsverenigingen hun toekenningen op. In 1933 bevestigde het Bureau Central des Scouts Baden-Powell de Belgique (FSC en V.V.K.S.) dat er geen medailles van verdienste meer zouden worden uitgereikt. Aan de andere kant zullen de medailles van moed worden uitgereikt door het Centraal Bureau op voorstel van elk van de federaties.
In 1946 besprak de Interfédérale Belge du Scoutisme tijdens een speciale ceremonie de toekenning van een gemeenschappelijke onderscheiding voor de twee scoutverenigingen (BSB en SBPB), bedoeld om oorlogsdienst te belonen. Er zouden twee verschillende onderscheidingen worden gemaakt: één voor oorlogsexploitatie (moed); de andere voor verkenningsdienst in oorlogsomstandigheden (verdienste). Dit project kwam niet echt van de grond.

Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de B.P.B.B.S. en de 25e verjaardag van de oprichting van de Amicale des Anciens Scouts Baden-Powell Brussels, op 23 april 1951, ontwikkelen enkele voormalige leden een voorstel om een insigne van de Order of Scout Merit te lanceren. Na vele discussies werd op 2 december 1951 een nieuw project geboren.
Ter gelegenheid van de viering van de 25e verjaardag van haar oprichting gaat de Société Royale Les Anciens Scouts Baden-Powell Brussels op 30 maart 1952 over tot de uitreiking van 32 ere-onderscheidingen in de Orde van Veteranen Scouts in het Huis van de Orde van Leopold te Brussel.
In 1995 werd de Order of Veteran Scouts omgedoopt tot de Scout Order of Merit. Op 21 maart 2010 sloten de nieuwe leden van de Petit Conseil de l’Ordre een overeenkomst met “Les Anciens Scouts Baden-Powell de Belgique”, waarin ze het beheer van de Orde toevertrouwden.
In 2011 werden nieuwe statuten afgekondigd, met als doel: “De Orde stelt een eretitel van erkenning vast die zal worden toegekend aan degenen die verdienstelijk waren en die deel uitmaakten van een scout- of gidsenvereniging erkend door de Organisatie van de Scoutsbeweging en de World Association of Girl Guides en Girl Scouts.”
Merit new 2023 Ridder Merit new Gidsen Ridder
Deze tentoonstelling loopt vanaf 23 april tot en met 23 juli 2023 (enkel op zondagen, van 13u tot 17u) en is gratis te bezichtigen.
Georges De Hasque
Samen met de tentoonstelling “Geschiedenis van de Orde van Scoutsverdienste in België” is ook een tentoonstelling opgesteld over Georges De Hasque
Voor meer informatie, wie en wat hij betekend heeft voor scouting in België, klik op volgende link : Georges De Hasque – Scouts en Gidsen Museum Leuven (scoutsmuseum.be)
50 Jaar V.O.S.O.G.
Verdere informatie is in voorbereiding en volgt later…
Deze tentoonstelling loopt vanaf 30 juli tot en met 29 oktober 2023 (enkel op zondagen, van 13u tot 17u) en is gratis te bezichtigen.